Lavanta bahçeleri eko-turizmle kazanç kapısı olarak Torbalı çiftçisine yeni bir alternatif oldu.
Sapı, Çiçeği, Tohumu kıymetli
Ege bölgesinde bir ilk olarak muz ve ejder meyvesi üretimin yapıldığı Torbalı’da şimdi de lavanta üretimi denendi. Lavanta bahçeleri eko-turizmle kazanç kapısı olarak nitelendirilirken, Torbalı çiftçisine yeni bir alternatif oluştu.
MENDERES havasının bereket kapısı verimli toprakları ile 4 mevsim her türlü ürünün yetiştiği Torbalı ovasında son yıllarda tropikal meyveler başta olmak üzere ihracata yönelik üretime ağırlık veriliyor. 15 yıl önce brokoli, Brüksel lahanası, kurutulmuş domates gibi daha çok ihraç edilen meyveleri keşfeden üreticiler, şimdilerde muz, ejder meyvesi gibi tropikal meyveleri de denemeye başladı. Yüksek gelir kapısı olarak görülen alternatif ürünler, yurt içinden ziyade yurt dışı pazarda ilgi gördüğü için çiftçi tarafından tercih ediliyor. İlaç ve kozmetik sanayisinde önemli bir yere sahip, ekonomik değeri yüksek lavanta/lavandinden elde edilen uçucu yağ, üretici için önemli bir gelir kaynağı olma özelliği taşıyor.
SAPI, ÇİÇEĞİ, TOHUMU KIYMETLİ
İlaç sanayinden kozmetiğe, gıdadan parfümeri sektörüne kadar pek çok kullanım alanı bulunan lavanta üretmeye başlayan çorak bölgelerin kaderi değişmiş durumda. Sapından tohtuma kadar her aşaması kıymetli olan bu bitkinin balının kilogram fiyatı da 100 TL’ye dayanmış durumda. Bir kilogram lavanta yağı ise 100 euroya alıcı buluyor. Bulgaristan ve Fransa’nın tekelinde bu ürün Türkiye’de son yıllarda keşfedildi. Torbalı’da ise ilk olarak emekli öğretmen Fevzi Tek tarafından Çakırbeyli’de ekilen bu ürün için oldukça elverişli topraklar mevcut. Çiftçinin en büyük maliyet kalemleri ilaç, mazot ve gübre lavanta üretiminde en düşük olan giderler. Sürekli ilgi istemeyen, kurutulup, satışa sunulan bu ürünün pazarı da oluştuğu için artık kolay pazarlanabiliyor.
Kaynak Büyüktorbalı
Bu haber 3435 defa okunmuştur.